sunnuntai 14. syyskuuta 2014


Paikallislehtemme Koti-Lappi haastatteli meitä Kemijärven kirkkoheranvaalin ehdokkaita:

1.Miksi haluat Kemijärven seurakunnan kirkkoherraksi?

Olen toiminut nyt 2 vuotta vt. kirkkoherrana Kemijärven seurakunnassa. Pidän työstä kirkkoherrana, ja seurakunta sekä ihmiset täällä ovat mukavia. Olen kotoisin Sodankylän suunnalta, tosin äitini oli Pelkosenniemeltä. Itälappilainen kulttuuri ja murre ovat tuttuja äitini ja hänen sukunsa kautta. Seurakunta on moniammatillinen työyhteisö, jonka johtaminen hallintoelinten kanssa on mielenkiintoinen prosessi.

2.Nimeä Kemijärven seurakunnan kolme tulevaisuuden haastetta.

I Seurakunnan sanoman ja toiminnan pitäisi tavoittaa kaikki. Kemijärvi on hurjan virkeä ja aktiivinen seurakunta, mutta jokainen seurakunta on vaarassa kapseloitua erilaisten näkymättömien rajojen vuoksi. Evankeliumi on kaikkia varten. Siksi kutsu seurakuntaan koskee kaikkia.

II Talouden sopeuttaminen niukkeneviin resursseihin on jatkunut jo jonkin aikaa, nyt edessä on mm. kallis kirkon remontti taloudellisena haasteena. Myös henkilöstön ja työtehtävien mitoituksen suhteen on oltava hereillä ja pidettävä huolta työssä jaksamisesta.

III Ikääntyvät seurakuntalaiset ovat myönteinen haaste, sillä he ovat myös voimavara vapaaehtoisina. Vapaaehtoistoimintaan pitäisi saada jatkossa mukaan yhä nuorempia ikäluokkia. Meillä on toki aktiivisia nuoria, mutta nuorten tie vie usein pitkiksi ajoiksi opiskelupaikkakunnille.

3.Missä on hengellinen kotisi, ja onko jokin herätysliike sinulle läheinen?

Vaikka tunnenkin alueen perinteiset kirkolliset herätysliikkeet perhetaustani perusteella, olen itse lähinnä kirkollinen, seurakuntanuorten parista löysin aikoinaan oman paikkani. Nykyään kirkossa vaikuttava hiljaisuuden perinne eli Hiljaisuuden ystävät on läheisin. Hiljaisuuden retriitit ja hiljaisuuden rukousperinne hoitavat mielestäni koko ihmistä. Rukouselämän ytimessä on yhteinen messu. Teologina olen suuntautunut Raamatun tutkimukseen. Arvostan kirkon klassista teologiaa, mutta pidän myös herätysliikkeitä tärkeinä.

4.Miten suhtaudut naispappeuteen ja naispapin kanssa työskentelyyn alttarilla?

Hyväksyn kirkkomme järjestyksen mukaan pappina ja työtoverina sekä miehet että naiset. Olen yli 20 vuotta tehnyt seurakunnissa työtä alttarilla ja seurakuntaelämän eri yhteyksissä sekä naisten että miesten kanssa, joilla on kirkkomme järjestyksen ja Uuden testamentin mukainen papin virka.

5.Pidätkö Itä-Lapin seurakuntien yhdistymistä tulevaisuudessa todennäköisenä ja mitä ajattelet yhdistymisestä?

Erilaisia yhteistoiminnan muotoja varmaan kehittyy, mutta oletan ja toivon itsenäisten seurakuntien säilyvän. Itäinen Lappikin on laaja, eikä tunnu järkevältä heikentää alueiden hengellistä huoltoa vetäytymällä keskuksiin. Keskittämisen ideologiaan voidaan vastata kevyillä hajautetuilla järjestelmillä.
Pentti Tepsa
Kemijärven seurakunnan vt. kirkkoherraEi kommentteja:

Lähetä kommentti