sunnuntai 6. huhtikuuta 2025

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja eri mieltä olemisen taito. Mietteitä vaaleista.




Vaalikuume on kohonnut myös Kemijärvellä. Nettiä ja lehtien palstoja seuratessa havaitsee  myös ylikuumenemisen merkkejä: tarpeetonta nälvimistä ja henkilökohtaisuuksiin menoa esiintyy. Demokratia edellyttää oikeutta olla eri mieltä ja mielipiteen ilmaisemisen vapautta. Pääosin Kemijärven ja Lapin alueen vaalit ovat kuitenkin pysyneet asiallisina.


Minulle ehdolla olo on mahdollistanut näköalapaikan vaalien valmisteluun ja ja taustaryhmien työhön. Tämän perusteella voin vain ihastella naisten ja miesten ahkeruutta suomalaisten poliittisten järjestöjen parissa. Minut veti ehdolle pumppuvoimaloiden vastustaminen. Pidän ympäristön ja Kemijärven suojelua myös Kemijärven kaupungin elinvoimaisuudelle tärkeänä. Hiukan kirkonmiehenä arkailin aluksi ehdokkuuttani, mutta sain paljon myönteistä palautetta. Näissä vaaleissa on Suomessa mukana 120 pappia ja kymmenisen kirkkoherraa.


Olen ehdolla sitoutumattomana perussuomalaisissa, mutta toki keskustelen myös muiden puolueiden ehdokkaiden kanssa. Myös eri taustaryhmissä ja vaikuttajissa on paljon tuttuja. Suomessa tehdään paljon vapaaehtoistyötä kansanvallan puolesta. Kokoonnutaan palavereihin, laaditaan esitteitä, jaetaan mainoksia ja päivystetään makkarakojuilla. Politiikassa tarvitaan myös kädentaitoja, kykyä keskustella ja paljon sydämen sivistystä.


Asioista päättäminen myös kaupungin tasolla perustuu taustatyöhön, päätösten esittelyyn ja eri näkökannoista keskusteluun. Parhaassa tapauksessa ollaan rakentavasti eri mieltä ja sitten äänestää ”rätkäytetään”. Pöytäkirjoihin voi jättää vielä lausuman eriävästä kannasta. Käytännön toimien edistyminen vaatii yksituumaista ja päättäväistä toteuttamista, mutta yksimielistä valmistelua se ei vaadi. Päinvastoin moni päätös edellyttää syvällisen keskustelun — rakentavan erimielisyyden.


Pentti Tepsa