lauantai 8. joulukuuta 2012

Kuninkaasi tulee kunniassa - joulua edeltävän paaston mietteitä.


Suurella juhlalla on valmisteluaikansa. Joulunalusaikaan liitetään usein joulukiireet ja toisaalta hulvaton pikkujouluaika tonttuiluineen. Hauskuus sijansa saakoon, mutta oikeasti kirkon vuodessa jouluun valmistaudutaan vakavalla pikkupaaston ajalla, joka kestää jouluaattoon saakka.

Toisen adventtisunnuntain aiheena on Kristuksen saapuminen kunnian kuninkaana. Kuninkaan saapumiseen liittyy vanhan maailman ajattelussa tilin teko. Tullessaan kuningas tarkisti palvelijoidensa työn ja asiainhoidon laadun. Kiitosta ja toisaalta tuomioita jaettiin.

Evankeliumi muistuttaa meitä, että joulunvalmistelussamme unohtaisi tärkeintä: Joulun arvokkain sisältö on Jeesuksen tuleminen meitä varten.
Luuk. 21: 25-33 (34-36)
Jeesus sanoi:
    "Auringossa, kuussa ja tähdissä näkyy merkkejä. Meren aallot pauhaavat jylisten, ja maan päällä ovat kansat ahdistuksen ja epätoivon vallassa. Kaikki lamaantuvat pelosta odottaessaan sitä, mikä on kohtaava ihmiskuntaa, sillä taivaiden voimat järkkyvät. Silloin nähdään Ihmisen Pojan tulevan pilven päällä suuressa voimassaan ja kirkkaudessaan. Kun nuo tapahtumat alkavat, nostakaa rohkeasti päänne pystyyn, sillä teidän vapautuksenne on lähellä."
    Hän esitti heille myös vertauksen:
    "Katsokaa viikunapuuta, tai mitä puuta tahansa. Kun näette sen puhkeavan lehteen, te tiedätte ilman muuta, että kesä on jo lähellä. Samalla tavoin te nähdessänne tämän tapahtuvan tiedätte, että Jumalan valtakunta on lähellä. Totisesti: tämä sukupolvi ei katoa ennen kuin kaikki tämä tapahtuu. Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät katoa."
    ("Pitäkää varanne, etteivät juopottelu ja päihtymys tai jokapäiväisen elämän huolet turruta teitä, niin että se päivä yllättää teidät niin kuin ansa. Sitä päivää ei vältä yksikään, joka maan päällä elää. Pysykää siis alati valveilla ja rukoilkaa itsellenne voimaa, jotta selviäisitte kaikesta siitä, mikä on tapahtuva, ja kestäisitte Ihmisen Pojan edessä.")

Itse haaveilen adventtipaastosta, jonka kuluessa hiukan pidättäydyn herkuista. Jätän enemmän aikaa rukoukseen ja hiljaisuuteen sekä Raamatun lukuun. Yksittäinen kutsuilla käyminen ei yleensä haittaa tätä paastoani, sillä teen sen evankeliumin vapaudessa, en lakina. Tärkeää minulle on ihmissuhteiden hoitaminen. Siihen kuuluu anteeksiantoa ja pyytämistä.

Toisen adventtisunnuntain sanoma muistuttaa, että Kristuksen tulemista nöyränä ja hiljaisena ei voi ymmärtää oikein, ellei muista Häntä myös majesteetillisena tuomarina.

Pastori Pentti Tepsa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti